logo


ХОР „Кайлъшко ехо”

ОПОЗНАЙ РОДИНАТА, ЗА ДА Я ОБИКНЕШ!”

           Този девиз на Алеко Константинов – Щастливеца, е и рефренът, с който започва всеки концерт на ТУРИСТИЧЕСКИ ХОР „КАЙЛЪШКО ЕХО” към ТУРИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „КАЙЛЪШКА ДОЛИНА” – ПЛЕВЕН.

            Туристът без песен не може, защото тя го окрилява, както по време на походи из величествените български планини и неописуемо красивите горски поляни, така и в часовете за отдих край лазурното море.

            В далечната 1955 г., под диригентството на Данаил Стефанов,е създаден първият мъжки хор за туристически песни в Плевен,  който просъществува само три години.

            През 1972 г. нашият град е домакин на първия песенен туристически събор, организиран от ЦС на БТС. Всички са очаровани от прекрасните песни за омайната и неповторима българска природа. По време на излет до хижа „Среброструй” в парк „Кайлъка”, ентусиазирани плевенски туристи, насърчени от магията на певческите изпълнения, решават и през 1975 г. се създава хор „Кайлъшко ехо”. Следват години на упорит труд, съчетан с творчески жар, певчески умения, любов към музиката и Майката Природа.

            За художествения облик на хор „Кайлъшко ехо” през годините работят диригентите: Йото Йотов, Божко Шойков, Диана Русева, Димитър Занов и сега Веселка Дундакова. Корепетитори са: акордеон – Евелина Дилкова, Весела Бонева, Красимира Борисова и сега – Пешка Михайлова; пиано – Жана Русева и Веселка Дундакова.

            В репертоара на хора има повече от 160 песни. Наред с песните на изявените автори на българската туристическа песен Филип Аврамов и Борис Стрински, хорът изпълнява и авторски песни на доайена на хора Илия Антонов и туристически песни по музика на Веселка Дундакова и текст на Елка Енева. Възможностите на хористите позволяват и се изпълняват също така възрожденски, революционни, маршови, патриотични песни и класически произведения на Добри Христов, Менделсон, Верди, Бетовен и други. Организационната дейност на хор „Кайлъшко ехо” през 37-годишната му история, се свързва с имената на неговите председатели: Никола Кацаров, Георги Георгиев, д-р Иван Бързашки, Елка Енева и сега – Иван Кунчев, които винаги са били и членове на Управителния съвет на дружеството. Представител на хора в новоизбрания УС на дружеството е Надежда Найденова.

            Всеки творчески сезон започва през месец септември и продължава до средата на месец юни. През този период се провеждат два пъти седмично репетиции и се осъществяват ежемесечни участия, които са свързани с календарния план на дружеството, с културния афиш на Община Плевен и с дейността на Военен клуб  - Плевен. Достоен  завършек на творческия сезон е ежегодното участие на хор „Кайлъшко ехо” в Туристическия фестивал „Песните на България” и съвместните концерти със Сдружение „Северняшко ехо”, в което членуват туристическите хорове на Велико Търново, Шумен и Плевен. Всичко това допринася за разнообразяване на репертоара, за подобряване на туристическата, творческата и изпълнителската дейност. Обменят се и добри практики и се укрепват приятелските връзки и взаимоотношения.

            Участниците в хор „Кайлъшко ехо” са признателни и благодарни на ТД „Кайлъшка долина” – Плевен, което осигурява основната финансо ва подкрепа за дейността на хора.Община Плевен и Военен клуб– Плевен винаги са били съпричастни към инициативите и изявите на хора. С  рес пект, уважение и благодарност към всички наши спомоществователи”.

            Хор „Кайлъшко ехо” към ТД „Кайлъшка долина” – Плевен набира хористи, които обичат туристическите песни.

Хайде с раниците на гърба…” пее Туристически хор „Кайлъшко ехо”.

ЕЛАТЕ С НАС !!!